Ips dublicatus L.
Klasė Insecta Vabzdžiai
Būrys Coleoptera Vabalai
Pobūris Polyphaga Įvairiaėdžiai
Šeima Scolytidae Kinivarpos
Pošeimis Ipinae Žievėgraužiai

Byrantys žali spygliai, nusilupusi žievė, sakų lašeliai ant kamieno, gelstanti išretėjusi laja. Charakteringi takai po žieve, labai panašūs į žievėgraužio tipografo Ips typographus, įsigraužimo žymės ant kamienų ar medienos.

Pažeidimai
Medžio rūšis: Eglė
Pažeidimo vieta: Stiebas
Pažeidimo pobūdis: Takai po žieve, išgraužos, lupasi žievė
Pažeidimo laikas: Balandis-rugsėjis
Medžio amžius: >30 metų
Pagal pažeistų medžių požymius galima sumaišyti su:
  • žievėgraužiu tipografu Ips typographus
  • egliniu poligrafu Polygraphus polygraphus
  • egliniu medkirčiu Tetropium castaneum
  • matiniu medkirčiu Tetropium fuscum 
 
Morfologija

Tai sumažinta žievėgraužio tipografo I. typographus kopija. Vabalas tamsiai rudas, 2,8-4,5 (3,5-4) mm ilgio, apaugęs plaukeliais, kojos ir antenos šviesesnės. Karutis blizgantis, šonuose, kaip ir tipografas, turi 4 dantelius, tačiau du viduriniai yra suartėję ir išaugę iš bendro pagrindo.

 

Ekologija

Tai šviesiamėgė kenkėjų rūšis. Aptinkamas kelminio apmirimo tipo eglėse, tačiau gali nudžiovinti ir sąlyginai sveikus medžius (fiziologinis kenkėjas). Dažnai aptinkamas vėjalaužų, vėjavartų, gaisrų, sniegalaužų, netaisyklingų tarpinių kirtimų sudarkytuose, išretėjusiuose 40-70 metų amžiaus medynuose. Respublikoje dažnas ir pavojingas, nes apsigyvena gana gyvybingose eglėse. Dažnai kenkia kartu su žievėgraužiu tipografu. Mėgsta stiebus su lygesne žieve. Dažnai pažeidžia nukirstus medžius.

 

Biologija 

Generacija vienerių metų, poligaminė rūšis. Suaugęs patinas išgraužia poravimosi kamerą eglių stiebuose su pereinamąja žieve, rečiau renkasi plonąją ar storąją žievę. Takai sudėtiniai, prasideda poravimosi kamera, iš kurios eina į viršų ir žemyn šiek tiek vingiuoti motės takai, panašūs į tipografo takus, bet trumpesni ir siauresni (2-2,5 mm) ir giliau įsirėžę į medieną. Lervų takai tankūs, persipynę. Skraidyti pradeda balandžio pabaigoje, kai sulapoja beržas. Birželio mėn. apsigyvenę vabzdžiai priklauso seserinei generacijai. Tuo metu jau pražysta avietės. Vabalai intensyviai skraido karštomis vasaros dienomis, ypač vidurdienį, o lietingomis dienomis neskraido. Suaugėliai žiemoja paklotėje.

 

Priemonės

Savalaikis žievėgraužio dublerio šviežiai apniktų eglių iškirtimas ir šalinimas iš miško yra efektyviausia kovos priemonė. Taip pat rekomenduojama apsaugoti medieną tarpiniuose medienos sandėliuose, apipurškiant ją insekticidais arba nužievinant.

 
Literatūra, nuorodos

Belova, O.; Milišauskas, Z.; Padaiga, V. ir kt. Miško apsaugos vadovas. Kaunas, 2000.

????????, ?.?.; ?????????, ?.?.; ? ??. ???????????????? ?????????? ?????-?????????? - ?????????? ???? ? ?????????????? ?????????? ?????????. ????, 2005.

Michalski, J.; Mazur, A. Korniki: Praktyczny przewodnik dla lesnikow. Warszawa. 1999.

Pileckis, S. Lietuvos fauna: Vabalai. II tomas, Vilnius, 1997.

Žiogas, A. Miško entomologija. Kaunas, 1997.

 


Žievėgraužis dublerisŽievėgraužis dubleris