Laivinis grąžtvabalis Lymexylon navale (L.)

Klasė Insecta Vabzdžiai
Poklasis Pterygota Sparnuotieji vabzdžiai
Būrys Coleoptera Vabalai
Pobūris Polyphaga Įvairiaėdžiai vabalai
Šeima   Lymexylidae Grąžtvabaliniai  

Pakenkimai 
Medžio rūšis: Ąžuolas, retai bukas
Pažeidimo vieta: Medžių kamienai
Pažeidimo pobūdis: Graužia takus kamieno žievėje ir balanoje ir medienoje
Pažeidimo laikas: Nuo gegužės iki liepos mėn.
Medžio amžius: Vyresnio amžiaus medžiai

Morfologija
Vabalas 7-13 mm ilgio, kūnas ištisęs ir siauras. Priešnugarėlė ilgesnė už jos plotį. Antenos labai ilgos, siūliškos. Apatinio žandikaulio čiuopikliai padengti vešliomis ataugomis. Antsparniai be išilginių briaunų, neuždengia viso pilvelio ir galuose nesiliečia vienas su kitu. Galva juoda, priešnugarėlė rudai gelsva, pas patinus dažnai su ruda dėme. Patino antsparniai juodi, patelės rudai gelsvi, išskyrus juodus išorinius kraštus ir galus.
Kiaušinėliai balti, labai ištęsti su pakankamai smailais galais. Lerva išlenkta lanku su trimis poromis krūtinės kojų, gelsvai baltos spalvos, 14 mm ilgio. Pasižymi stipriai gaubtai išplatėjusia priešnugarėle, kuri iš viršaus padengia galvą, taip pat trumpa cilindriška išauga pilvelio gale, orientuota įstrižai atgal į viršų. Lėliukė gelsvai baltos spalvos yra panaši į suaugėlio pavidalą.

Biologija  
Vabalo skraidymo laikotarpis tęsiasi nuo gegužės pabaigos iki liepos mėn., tačiau labiausiai spiečiasi birželio pabaigoje. Vabalai poruojasi šiltomis saulėtomis dienomis. Aptinkami ant gulinčios žalios padarinės nedienos. Patelė deda kiaušinėlius krūvelėmis nuo kelių iki keliasdešimt giliuose pažeistos medienos įtrūkimuose. Išsiritusios lervos išskaptuoja vidutinuiškai iki 2 mm apskrito pjūvio takus, kurie priešingai negu paprastojo gręžiko, yra sandariai užpildyti sutankintais milteliais sudarytais iš medienos spalvos labai smulkių grauženų. Maitinimosi takai susideda iš medienos audiniuose skersai einančių pagrindinių takų, nuo kurių eina į viršų ir į apačią kelių centimetrų ilgio šoniniai takai aukštesniuose medienos sluoksniuose. Lervos kitaip nei gręžiko maitinasi medienos lastelių turinių, todėl takų sienelės nėra pajuodusios. Lėliukėmis virsta lopšeliuose paviršiniuose medienos sluoksniuose, o išsiritę vabalai įsigraužia į paviršių apvalios formos apie 2 mm išlėkimo angomis. Vabalai labai judrūs ir tuoj pat poruojasi. Vystymosi ciklas vieni metai.      

Ekologija
 
Rūšis paplitusi visoje Europoje, išskyrus šiaurinius regionus, taip pat Mažojoje Azijoje. Aptinkamas Lenkijoje, tačiau tik lokaliai dažnas. Gausiau išplitęs senuose, išretėjusiuose ir labai saulės apšviestuose ąžuolo medynuose be pomiškio ir trako, taip pat, ąžuolo žaliavinės medienos sandėliuose. Vystosi išskirtinai ąžuolo, retai buko, medienoje. Apninka gyvus, mechaniškai pažeistus medžius, pavyzdžiui, kirtimo ir ištraukimo metu, taip pat džiūstančius ir išdžiūvusius medžius, gulinčią medieną, kai kada kelmus. Laivinis grąžtvabalis yra pavojingas medienos techninis kenkėjas. Tačiau jo ūkinė reikšmė mažesnė nei paprastojo gręžiko, kadangi pasireiškia rečiau. Vietomis gali padaryti daug žalos ąžuolo medienos sandėliuose.

Priemonės
 
Kenkėjo daromos žalos sumažinimui reikia laikytis miško higienos taisyklių miške ir medienos sandėliuose. Vyresniuose ąžuolo medynuose didelę reikšmę turi tankus pomiškio išlaikymas. Vykdant miško kirtimo darbus reikia vengti likusių medžių kamienų pažeidimų, o saulės apšviestos kamienų pusės turi būti padengtos aliejinėmis apsaugos priemonėmis. Sandėliuose ąžuolo mediena turi būti apsaugota cheminėmis priemonėmis, o tuoj pat prieš išskridimą ir masinio skraidymo metu, kuris trunka kelias dienas, medieną reikia apdoroti kontaktiniais insekticidais.

Literatūra

Kolk, A.; Starzyk, J. R. Atlas szkodlywych owadów leśnych. Warszawa, 1996. P-678-681


nopic