Žaliasis chermesas Adelges viridis Rtzb.
Sinonimai: Sacchiphantes viridis, Chermes viridis 

Sistematika
Klasė Insecta Vabzdžiai
Būrys Hemiptera Straubliuočiai 
Šeima  Adelgidae Egliniai amarai
Gentis Adelges

Pažeidimai
Medžio rūšis: eglė, maumedis
Pažeidimo vieta: laja
Pažeidimo pobūdis: uglių deformacijos „galai“
Pažeidimo laikas: gegužės-rugsėjis
Medžio amžius: 10 m ir vyresni.

Morfologija
Vabzdys 0,6-2,5 mm ilgio, priklausomai nuo vystymosi fazės gali būti  su sparneliais arba be sparnelių, žalios, gelsvai žalios, gelsvos ar rusvos spalvos. Lengvai atpažistamasi iš stambių, žvynuotų gumbų – galų.

Biologija
Gegužio mėnesį patelės pradeda čiulpti besivystančių uglių sultis, dėl to prasiseda deformacijos, spyglių apatinės pusės pradeda plėstis ir taip pasidaro žvyno formos. Susidaro vadinami galai. Kiaušinius patelės deda pumpurų pamate. Išsiritusios lervos gyvenaa galuose tarp žvynelių ir minta sultymis. Liepos mėnesį lervos išlenda į galų paviršių ir išsinėrusios tampa sparnuotais suaugėliais, kurie perskrenda ant maumedžių ir sudeda kiaušinėlius. Išsiritusios lervos žiemoje ant maumedžių spyglių ar žievės. Kitų metų vasarą suaugėliai deda kiaušinėlius. Iš kiaušinėlių išsivysto sparnuoti vabzdžai, kurie perskrenda ant eglių ir ten deda kiaušinėlius, iš kurių išsivysto patinai ir patelės. Pastarosios po ūglių žvyneliais padeda po vieną kiaušinėlį, iš kurių išsivystę vabzdžiai pumpurų pamate žiemoje ir sekančiais metais vėl tęsia ankščiau aprašytą vystymosi ciklą.

Ekologija 
Šalyje dažnas eglių ir maumedžių medynuose. Pavojingiausias jaunuolynuose, nes pažeisti ūgliai nudžiūsta, išsikreivoja liemenėliai.
 
Priemonės 
Taikitinos mechaninės ir cheminės naikinimo priemonės. Nuo pažeistų medelių galima nupjaustyti besiformuojančius ar jau susiformavusius galus ir kartu su viduje esančiais kenkėjais sunaikinti. Taip pat galima naudoti insekticidus. Insekticidus reikia purkšti vabzdžių skraidymo metu. Kadangi insekticidų naudojimas reikalauja didėlių darbo sąnaudų, specialių žinių ir specialių priemonių miškuose mažai taikitinas.

Literatūra, nuorodos
http://www.ecosystema.ru/08nature/insects/05.php
http://akalina.ru/elovo-listvennichnyy-zelyonyy-hermes-na-eli.html
http://aplanet.by/474-hermes-zelenyy.html
Pileckis, S.; V. Valenta; A. Vasialiauskas A.; Žuklys L. Svarbiausių miško medžių kenkėjai ir ligos. Vilnius, 1968.
Belova, O.; Milišauskas, Z.; Padaiga, V. ir kt. Miško apsaugos vadovas. Kaunas, 2000.

 


Žaliasis chermesasŽaliasis chermesasŽaliasis chermesas