Kablelinis skydamaris Lepidosaphes ulmi L.

Klasė: Insecta Vabzdžiai
Būrys: Hemiptera Straubliuočiai
Pobūris: Sternorrhyncha Lygiasparnia
Šeima: Diaspididae Tikrieji skydamariai
 
Pažeidimai  
Medžio rūšis: Ąžuolai, beržai, liepos, gluosniai ir kt.
Pažeidimo vieta: Stiebai, šakos
Pažeidimo pobūdis: Stiebelių ar šakų džiūvimas
Pažeidimo laikas: Balandis-birželis
Medžio amžius: 1 ir daugiau
 
Morfologija
Patelės kūnas padengtas rudos ar pilkšvos žievės spalvos, kablelio formos 2—4 mm skydeliu. Jis sudarytas iš lervos išnaros ir vaškingų išskyrų. Patinai — labai smulkūs, turi vieną porą plėvelinių sparnų ir ilgas antenas. Kiaušiniai balti, apvalaini. Lervos gelsvos plokščios, kuriosturi kojas ir antenas.

Biologija
Pavasarį balandžio-gegužės mėnesį iš kiaušinių išsiritę patelės 2-3 dienas keliauja per stiebą ar šakas, kol prisitvirtina pastovioje vietoje. Prisitvirtinus pastovioje vietoje pasigamina skydelį. Patelės vystosi apie pusantro mėnesio, deda kiaušinėlius (apie 30-70) po skydeliu ir numiršta. Kiaušinėliai lieka žiemoti po skydeliu. Generacija vienų metų. Dažniausiai dauginasi partenogeneziškai. Gali daugintis ir lytiškai, tačiau tai pastebima labai retai.

Ekologija
Lietuvoje kablelinis skydamaris yra labiau žinomas kaip sodų kenkėjas. Labiausiai kenkia obelis, kriaušes, serbentus, agrastus. Miškuose ir netik dažniausiai aptinkamas ant ąžuolų, beržų, liepų, gluosnių. Medžiams kenkia patelės, kurios čiulpia sultis iš medelių stiebų ir šakų, taip juos silpnindamos.  Ypač pavojingas yra jauniems medeliams, pilnai padegę jaunų medelių stiebelius pražudo juos.
   
Priemonės
Labai apniktas šakas galima nukarpyti ar nupjaustyti pašalinti ar sunaikinti. Galima naikinti insekticidais. Tai reikėtų daryti pirmoje vasaros pusėje, kol patelės dar nesudėjo kiaušinių. Geriausia insekticidus naudoti kai patelės tik išsiritę ir dar nesuformavę savo skydelių, nes kai suformuoja skydelius jų naikinimas insekticidais yra labai sudėtingas ir mažiau efektyvus.

Literatūra, nuorodos
https://en.wikipedia.org/wiki/Lepidosaphes_ulmi
http://dspace.lzuu.lt/bitstream/1/3822/1/Abukauskas-MBD.pdf
http://www.sodasirdarzas.lt/kenkejai-ligos/seklavaisiniu-vaizmedziu-obelu-kriausiu-kenkejai/kablelinis-skydamaris/


Kablelinis skydamaris