Sphaeropsis sapinea (Fr.) Dyko & B.Sutton
Diplodia sapinea (Fr.) Fuckel, Sphaeria sapinea Fr.

Skyrius Ascomycota
Klasė  
Poklasis Xylariomycetidae
Eilė Xylariales
Šeima Xylariaceae
Lietuviško ligos pavadinimo nerasta.

Sukelia pušų ūglių džiūvimą. Augantis pušies ūglis dėl pažeidimų išsikreivina, gali atsirasti vėžiskos žaizdos, stipriai pažeisti nulinksta ir nudžiūna.

Panašius pažeidimus sukelia: pušų ūgliasūkis Melampsora pinitorqua Rostr., pušų ūglių vėžys Brunchorstia pinea Karsten

 

Pažeidimai
Medžio rūšis: Pušis
Pažeidimo vieta: Ūgliai
Pažeidimo pobūdis: Ūglių deformacija, džiūvimas
Pažeidimo laikas: Gegužė-Liepa
Medžio amžius: Jaunuolynai, rečiau brandūs medynai

 

Morfologija

Ant pažeistų ūglių ir spyglių rudenį gausiai susiformuoja tamsiai rudi, beveik juodi, 0,3-0,8 mm dydžio vaisiakūniai - piknidės. Piknidės prasiveržia praplėšdamos ūglio ar spyglio epidermį. Vaisiakūniuose formuojasi ovalios, kiaušiniškos sporos, kurios iš pradžių būna bespalvės ir vienaląstės. Bręsdamos sporos tamsėja ir įgauna tamsiai rudą spalvą. Dalyje sporų atsiranda pertvarėlė. Sporos dydis svyruoja nuo 25-45 mikronų ilgio ir 10-16 mikronų pločio.

 

Biologija

Grybas pavasarį apkrečia tystančius ūglius. Simptomai išryškėja liepos mėnesį. Vaisiakūniai susiformuoja rudenį ant nudžiovintų ūglių ir spyglių. Sporų barstymas vyksta drėgnu oru rudenį ir pavasarį.

 

Ekologija

Pažeidžia įvairaus amžiaus paprastąsias pušis. Kenkia ir kitoms introdukuotoms pušims, kėniams, maumedžiams. Masiškai išplinta po užsitęsusio, drėgno ir šilto rudens, sekančių metų pavasarį, tankiuose pušies želdiniuose ar žėliniuose. Rečiau pažeidžia sodmenis medelynuose ar pribręstančius-brandžius medžius. Pažeidimus skatina sausros, maisto medžiagų trūkumas, stelbimas, vietovės ypatumai (žemesnės vietos, daubos).

 

Priemonės

Laiku atlikti ugdomuosius kirtimus medynuose, kad būtų užtikrintas optimalus šviesos režimas pušims, jos nebūtų stelbiamos kitų nepageidaujamų medžių ar krūmų rūšių, o medyne kuo trumpiau užsilaikytų drėgmė.

Auginant dekoratyvines pušis ar kėnius, iškarpyti pažeistus ūglius. Rudenį ir pavasarį apdoroti medelius fungicidais, užtikrinti maisto medžiagų balansą ir optimalią drėgmę.

 

Literatūra, nuorodos

Butin, H. Tree Diseases and Disorders. Causes, Biology and Control in Forest and Amenity Trees. Oxsford, New York, Tokyo, 1995.

Sphaeropsis sapinea. Iš Index Fungorum [Interaktyvus]. 2004, [žiūrėta 2009-09-16]. Prieiga per internetą: http://www.indexfungorum.org/Names/NamesRecord.asp?RecordID=185867


Sphaeropsis sapineaSphaeropsis sapineaSphaeropsis sapineaSphaeropsis sapineaSphaeropsis sapineaSphaeropsis sapineaSphaeropsis sapineaSphaeropsis sapineaSphaeropsis sapinea

Kenkėjų paieška

 Šaknys 
 Stiebas 
 Šakos / ūgliai 
 Spygliai / Lapai 
 Pumpurai / žiedai / vaisiai 
 Medelynas