Žiemojanti evetrija Rhyacionia buoliana Schiff.
Sinonimas Evetria buoliana Schiff.

Sistematika
Klasė Insecta Vabzdžiai
Būrys Lepidoptera Drugiai
Šeima  Torticidae Lapsukiai
Gentis Rhyacionia

Pažeidimai
Medžio rūšis: pušis
Pažeidimo vieta: laja
Pažeidimo pobūdis: pakenkti pumpurai, uglių deformacijos
Pažeidimo laikas: gegužis-rugsėjis
Medžio amžius: 5 m ir vyresni

Morfologija
Drugys 19-23 mm  pločio ištiestais sparnais. Priekiniai sparnai oranžiniai su skersinėmis balzganomis vingiuotomis juostomis. Užpakaliniia sparnai pilki. Kiaušinėliai šviesiai geltonos spalvos, ovalo formos, viršuje šiek tiek išgaubti, 0,8 x 1,1 mm dydžio. Jaunos lervos - šviesiai rudos su rausvu atspalviu. Lervų galva juoda, skydelis – raudonai rudas. Virš išangę taip pattamsiai skydelio. Subrendusios lervos yra rudos spalvos, gana storos, blizgios su juoda galva ir skydeliu. Ant atskirų segmentų iš mažų karpučių turi išaugusius geltonus plaukelius. Paskutinio ūgio lervos išauga iki 21 mm ilgio.Lėliukės gelsvai rudos arba rudos spalvos. Patinų lėliukės ilgis apie 9 mm, patelės - apie 10-11 mm.

Biologija
Skraidyti pradeda antroje birželio pusėje. Kiaušinius deda ant viršutinio menturio pumpuro bei spyglių makšties. Po 2 savaičių išsirita vikšrai, kurie įsigraužia į viršutinio mentūrio šoninius pumpurus, jais maitinasi ir žiemoja. Kitų metų pavasarį lervos maitinasi iš pakenktų pumpurų išaugusiais ūgliais, birželio mėnesį virsta lėliukėmis, o vėliau suaugėliais. Per metus išsivysto viena generacija.

Ekologija 
Pakenkia pumpurus, jaunus ūglius. Rudenį ir pavasarį išgraužia pumpurų vidų. Vasarą graužia ūglių vidų prie pamato, o toliau ūglio vidaus nepakenkia. Dėl pakenkimų ūgliai išsikreivina, sustorėja, išlinksta, dažnai būna maži ir nudžiūna. 
 
Priemonės 
Taikitinos cheminės ir mechaninės naikinimo priemonės. Galima nulaužyti ar nupjaustyti pažeistus ūglius ir kartu su kenkėjais sunaikinti. Pjaustyti reikėtų vasaros viduryje. Taip pat galima naudoti insekticidus. Insekticidus reikia purkšti vabzdžių skraidymo metu ar tik išsiritus lervoms, kol jos dar neįsigraužė į pumpurų vidų. Kadangi insekticidų naudojimas reikalauja didėlių darbo sąnaudų, specialių žinių ir specialių priemonių miškuose mažai taikitinas.

Literatūra, nuorodos
http://www.ecosystema.ru/08nature/insects/38.php
Pileckis, S.; V. Valenta; A. Vasialiauskas A.; Žuklys L. Svarbiausių miško medžių kenkėjai ir ligos. Vilnius, 1968.
Belova, O.; Milišauskas, Z.; Padaiga, V. ir kt. Miško apsaugos vadovas. Kaunas, 2000.

 


nopic

Kenkėjų paieška

 Šaknys 
 Stiebas 
 Šakos / ūgliai 
 Spygliai / Lapai 
 Pumpurai / žiedai / vaisiai 
 Medelynas