Žiedinis grambuolys Anomala dubia Scop.

Sistematika
klasė Vabzdžiai Insecta
būrys Vabalai Coleoptera
antšeimis Plokštėtaūsiai Scarabaeoidea
šeima Plokštėtaūsiai Scarabeidae

Simptomai
Labiausiai kenkia lervos, kurios apgraužia jaunų augalų šaknis. Pažeistų medelių spygliai pagelsta, džiūsta, medeliai lengvai išsitraukia iš dirvos. Pavojingas medelynuose.

Ekologija
Visoje Lietuvoje dar neseniai buvo labai dažnas, gausus smėlėtose vietose. Pastaraisiais metais lokalinis ir nedažnas. Aptinkamas lengvose smėlio ir priesmėlio dirvose.Vabalai skraido miško pakraščiuose, aikštelėse, kirtavietėse, dykvietėse. Kartais graužia karklų, drebulių, vaismedžių ir kitų augalų lapus.

Išvaizda
Kūnas 12-15 mm, ovalus, išgaubtas, viršus plikas, žvilgantis, labai nepastovios, metališkai žvilgančios spalvos. Dažniausiai aptinkami vabalai su geltonai rudais antsparniais bei priešnugarėlės šonais, pati priešnugarėlė ir pigidiumas žali. Paprastai kūnas būna varinės žalios spalvos, melsvo arba rausvo metališko žvilgesio. Priešnugarėlės spalva dažniausiai būnas kitokia nei antsparnių.Antenų buoželė juodai ruda. Priešnugarėlė gana tankiai vienodai taškuota, šonuose su randeliu. Pečių gumburėliai ryškūs, jų vidinėje pusėje ir žemiau jų yra negilios įdubos. Antsparniai netolygiai ir neryškiai taškuoti su 10 neryškių vagučių, šonai ir viršūnė su randeliu.

Biologija
Skraido birželio – liepos mėnesiais šiltomis saulėtomis dienomis. Kiaušinėlius deda į dirvą. Generacijos trukmė – dveji (karais vieneri) metai. Lervos baltos, ruda galva, užauga iki 30 mm ilgio. Kenkia medelynuose, dažniausiai pušies, eglės sėjinukams.

Apsauga
Medelynuose pagrindinė apsaugos priemonė - geras dirvos įdirbimas ir dirvos purenimas, varpinių žolių naikinimas kultūrose vasaros laikotarpiu. Žemės pūdymavimas efektyvi priemonė mažinanti grambuolių populiaciją.
Iš cheminių kovos būdų naudojamas minimalus dirvos apnuodijimas – fumigacija (medelynuose). Tačiau cheminių preparatų naudojimas dažnai yra toksiškas ir mažai veiksmingas, be to neigiamai atsiliepia visai dirvožemio mikrofaunai.
Biologinis kovos būdas - sudaryti palankias sąlygas grambuolius naikinantiems paukščiams (varnėnams, strazdams, kėkštams, pelėdoms) ir žinduoliams (kurmiams, pelėnams, šikšnosparniams, ežiams) gyventi ir daugintis.

Literatūra
S.Pileckis, Lietuvos fauna: Vabalai.- I tomas, Vilnius, Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas.-1988.-307p.
S.Pileckis, V.Valentas, A.Vasiliauskas, L.Žuklys Svarbiausi miško medžių kenkėjai ir ligos. –Vilnius, “Mintis” 1968.- p.99


Žiedinis grambuolysŽiedinis grambuolys

Kenkėjų paieška

 Šaknys 
 Stiebas 
 Šakos / ūgliai 
 Spygliai / Lapai 
 Pumpurai / žiedai / vaisiai 
 Medelynas